„Călătorie printre ierburi și lumină”, de Iulia Iordan, ilustrații de Cristiana Radu
Editura Cartea copiilor, 2012

 

Dacă vei privi cu atenție o plantă, ea îți va spune singură povestea ei. Hai să o cunoști pe Luli, o fetiță care iubește ierburile și le ascultă cu multă răbdare pe fiecare în parte! Astăzi a primit o misiune importantă din partea mamei sale. Să o urmăm!
Hoinărind pe câmpuri, pajiști, prin fânețe, păduri și grădini, Luli, alături de Norocel, câinele său jucăuș, îți va dezvălui secretetele ierburilor întâlnite în cale, îți va spune povești vechi despre acestea sau te va chema la joacă. Vei afla astfel trucuri și obiceiuri de demult, cântece, poezii sau jocuri despre plante obșnuite care cresc pretutindeni, minuni mute pe lângă care trecem adesea fără măcar să le observăm. Călătoria alături de Luli și de Norocel te va face să privești în jur cu alți ochi și, la final, vei rămâne uimit de mulțimea lucrurilor pe care le-ai aflat despre trifoi, busuioc, pătlagină, sânziene și alte ierburi întâlnite pe drum.
 „Călătorie printre ierburi și lumină” este sora mai mare a cărții „Luli și căsuța din copac”, apărută în anul 2015 la Editura Cartea copiilor.

 

Cartea cu Luli vine de departe. Ea însăși a făcut o călătorie dinspre umbră spre lumină. Vine din copilăria mea, dintr-o curte mare, plină cu ierburi, aflată lângă gârla unui sat. Acolo locuiau bunicii mei și acolo mi-am petrecut cea mai mare parte din copilărie.

 

Îmi plăcea să mă plimb singură prin grădini, pe câmp sau pe malul apei. De fiecare dată, aduceam acasă câte o comoară: vreun ciob, o piatră sau o plantă nouă. Una dintre cele mai frumoase amintiri este dormitul în curte cu bunica, pe pătură și strânsul diverselor plante din jurul ei: o întrebam cum se numește fiecare în parte, iar ea îmi spunea nu un nume, ci mai multe, așa cum le pomenise de la mama ei și „la ce era bună” iarba aceea. Bunicii mele îi plăceau cel mai mult turcaleții și brebeneii, tufănicile, izma și micșunelele, iar grădina era o prelungire firească a casei, plantele un decor obișnuit.
Copilăria de atunci mi-a ramas cumva în fire, în preocupări, de aceea o duc mai departe alături de copiii mei și prin ceea ce scriu.
Iulia și bunica ei, Marina, în curtea cu ierburi
Ilustrație de Cristiana Radu, „Călătorie printre ierburi și lumină”
Iulia, Smaranda, Elisabeta la cules de sânziene
„Călătorie printre ierburi și lumină” este o combinație de joacă, experiment, poezie și poveste. Se adresează copiilor între 6 și 11 ani, dar cred că va fi iubită și de cei mai mici, mai ales pentru delicatele ilustrații ale Cristianei Radu. Cartea este concepută în așa fel încât copiii să o poată citi și folosi singuri, fără îndrumarea unui adult. Dar eu o văd și ca un bun instrument auxiliar pentru orele de cunoașterea mediului în ciclul primar, datorită informațiilor și ilustrațiilor prietenoase, dar și pentru că implică un grad de interactivitate nu numai a copilului cu cartea, dar și a copiilor între ei, prin jocuri și experimente. Îmi place să cred că Luli este și o carte de folclor pentru cei mai mici cititori, prin poveștile și versurile vechi românești inserate din loc în loc. Sper să le placă și să-i determine să caute de unii singuri și altele.
O lectură ca la carte în opinia mea ar fi totuna cu o lectură în natură, de aceea poate nu ar strica să aveți în rucsac și câteva „instrumente”: bicicletă, lupă, atlas botanic, coșuleț, săculeți, carnet și creion, ierbar, sticluță de strâns rouă și …curiozitate.

 

 

Ilustrație de Cristiana Radu, „Călătorie printre ierburi și lumină”

Premii: „Călătorie printre ierburi și lumină” a fost desemnată în anul 2013 ca fiind cea mai frumoasă carte pentru copii la concursul „Cele mai frumoase cărți din România”.

 

Cartea se găsește în librăriile din toată țara, dar  poate fi comandată și de aici.

*****************************************************************************************************************************************************************************

Atelierul de ierburi: citește mai multe detalii la secțiunea Ateliere și ne putem întâlni!

*****************************************************************************************************************************************************************************

Caută obiecte de artă realizate de creatori români pornind de la cărțile cu Luli la secțiunea Artefacte din cărți!

*****************************************************************************************************************************************************************************

Recenzii:

Șotron

Mic atelier de creație

Luca citește Călătoria

Casa din copac

Recenzie scrisă de un copil

Activități pentru copii – interviu cu Iulia Iordan

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *